Crusader 755

Crusader 755

De herkomst van deze radio is een wat ingewikkeld verhaal en een raadsel toen deze in 2003 op een NVHR beurs werd aangeboden. Het enige aanknopingspunt was de stationsnamenschaal. Hierop staat vermeld: “Crusader 755” en opvallend veel “roepletterstations” zoals gebruikelijk is in o.m. de V.S, Australië en Nieuw Zeeland.

Uiteindelijk heb ik weten te achterhalen door wie en waar het toestel geproduceerd is, en in welk jaar. De “Crusader 755” is uit 1945/1946 en is van het merk “Skyscraper”. Dat is een handelsmerk van het Nieuw-Zeelandse bedrijf “Bond & Bond Ltd.” Uit Auckland.  Het is in opdracht van Bond & Bond geproduceerd door “Radio (1936) Ltd.”, een in die tijd grote Nieuw-Zeelandse producent van radiotoestellen. Het huismerk van “Radio (1936) Ltd. Was “Ultimate”. Zo zou er ook een “Ultimate model 755” zijn. 

“Collier&Beale” maakte in opdracht van “H.W. Clarke Ltd” de “Cromwell 756”, die uiterlijk exact op de “Crusader 755” lijkt. Het model “Gulbransen 756” gebruikte hetzelfde chassis, maar in en iets andere kast. Bron: vintageradio.co.nz . Het schema en de componentenlijst heb ik van Gulbransen en vind je hier

Om een lang verhaal samen te vatten: een aantal Nieuw-Zeelandse producenten hebben in 1945/1946 onder verschillende namen een toestel op de markt gebracht waarvan het chassis en het schema vrijwel identiek is. Hiervan bestaan zowel “755” versies als “756” versies. Een van de verschillen zou het type luidspreker zijn - extern bekrachtigd bij de 755 en permanent magnetisch bij de 756 - en een gedeeltelijk andere buizenbezetting. 

Het hier besproken toestel is dus de “Crusader 755”. Hoe de radio in Nederland terecht is gekomen is een raadsel: als hij zou kunnen praten…

De documentatie heb ik pas veel later in handen gekregen en wel na het opknappen van het toestel. Daarom viel pas veel later op dat het hier beschreven exemplaar een afwijkende buizenbezetting heeft met niet geheel equivalente typen, die wel dezelfde aansluitingen hebben.

De buizenbezetting bestaat uit: 6T9G/ 6K8G/ 6K7G/ 6T7G/ 6V6G/ 6U5G/ 80. De eerste 6T6G is een duidelijke vergissing: dat is een triode-dubbeldiode en is direct vervangen door een 6K7G.

De 6K7G (6U7G)is de h.f. trap, de 6K8G de oscillator/mengtrap, de 2e 6K7G (6U7G)  de m.f. trap, de 6T7G (6Q7G) de detector/l.f. voorversterker, de 6V6G de eindtrap. De 6U5G de afstemindicator en de 80 (6X5GT) de gelijkrichter. Mocht het toestel weer eens worden uitgebouwd dan kan aan de hand van de gebruikte componenten de juiste buizenbezetting gecontroleerd worden. Er zijn verschillen tussen de buizen: zo heeft de “80” 5 Volt gloeispanning en de “6X5GT” 6 volt. Zoals hij nu is speelt de radio heel erg goed. De vrij grote luidspreker (20 cm diameter) en de ruime kast spelen hierbij ook een rol.

De h.f. versterkertrap met twee afgestemde kringen - ook voor de KG - doet zijn werk qua spiegelonderdrukking  goed, ondanks de lage m.f. van 455 kHz.

Zoals zo vele, is ook dit toestel afkomstig van een NVHR beurs en in 2003 aangeschaft. Voornamelijk omdat de stationsnamenschaal er ongewoon uitzag, de rest voorspelde het nodige werk. Op de bovenkant na was de kast zilverkleurig geschilderd, de bovenkant was erg kaal. Er ontbraken 3 knoppen, het luidsprekerdoek versleten. Geen achterwand, geen antenne ingang. De schaal was in orde. Het inwendige: compleet, alles enigszins gecorrodeerd. Voedings elco’s zijn defect; dit zijn Duitse exemplaren en waarschijnlijk ook niet origineel. Op de plek van de h.f. buis een triode/dubbeldiode (vergissing?)

Reparaties

Reparaties Inwendig 2003

  • Buizen getest en in orde bevonden. Voor de h.f. trap een vervanger (6K7G) gevonden.
  • Hoge inwendige weerstand van de luidsprekerspoel verholpen met de “hoogspanning reparatie methode”
  • Elco’s vervangen door moderne exemplaren. De Duitse waren waarschijnlijk ook niet origineel
  • Alle bedrading gecontroleerd en inwendige goed gereinigd.
  • Enkele verlopen weerstanden en defecte condensator in het l.f. deel vervangen en ook een defecte C in het h.f. deel (niet genoteerd welke).
  • Na deze acties werkte de ontvanger en de schaal klopte ook nog!

Reparaties uitwendig 2004

  • Kast voorzichtig geschuurd tot op originele laklaag. Overvloedig en drie maal ingesmeerd met Ca Va Seul Antikras. Na derde keer polijsten met Commandant 4 (lak is dan nog zacht?) Eerst met scherp haakje grijze verf uit de poriën van het voetstuk gehaald. De bovenkant van de kast was niet te redden.
  • De bovenkant: Kaal gemaakt met föhn en beitel (schraapmethode) 4 x ingepenseeld met notenwaterbeits Clou 166. Egale dekking. Daarna 1 x met Glitsa parketlak Acryl Transparant Glans met PU.
  • Dag laten drogen, fijn opschuren, opnieuw lakken, dag drogen, schuren, lakken, in totaal 5 lagen.
  • 3 x overgelakt met Warm Walnoot 772 voor juiste kleurstelling (meer rood). 4 dagen drogen, polijsten met Commandant 4 en Pledge
  • Zijkanten en voorkant: 1 x afgewerkt met bovengenoemde parketlak, 4 dagen drogen en polijsten.

Toestand na Reparaties

  • Status 2004: Kast redelijk toonbaar. Geen achterwand – is er ook nooit geweest. Entree gemaakt voor antenne en aarde. Nog te plaatsen afschermbus en originele knoppen. Voorlopig vervangende knoppen geplaatst. Afstemoog is volkomen dood.
  • Speelt goed en is erg gevoelig. Is dat ook geregeld blijven doen.
  • Kwestie van afwijkende buizenbezetting nog eens goed uitzoeken.

Achterkant open. Achterwand is er nooit geweest

Chassis. Linksboven provisorische antenne entree

Stationsnamenschaal. In de balk rechts wordt de gekozen band met een lampje aangegeven.

Typeplaatje

Voorkant. De bovenkant is opnieuw gelakt

Detail luidspreker. Heeft daar "Rola" gestaan?

Karakteristieken

Merk:CRUSADER
Type:755
Serienummer:47407
Bouwjaar:1945/1946
Frequentiebereiken:MG/KG1 (6 - 19 MHz), KG2 (15,0 - 15,5 MHz) 19m, KG3 (11,65 - 12,3 MHz )25m, KG4 (9,475 - 9,8 MHz) 3
Middenfrequentie:455 kHz
Buizenbezetting:Volgens originele schema: 6U7G/ 6K8GT/ 6U7G/ 6Q7G/ 6V6GT/ 6U5G/6X5GT.
Werkelijk aanwezig: 6K7G/ 6K8G/ 6K7G/ 6T7G/ 6V6G/ 6U5G/ 80
Schaalverlichting:5 x 6,3 Volt
Bediening:Draaiknoppen v.l.n.r. Toonregeling, Afstemming, Golfbereik, Netschakelaar/Volume
Voedingsspanning:230 Volt wisselspanning
Antenne:Extern
Externe Aansluitingen:Geen. Onduidelijk hoe ooit de originele antenneaansluiting is geweest.
Maten (H x B x D):33 x 62 x 28 cm
Gewicht:ca 13 kg
Kast:Hout, bruin gelakt. Voet bijna zwart
Bijzonderheden:Toestel uit Nieuw-Zeeland. Luidspreker extern bekrachtigd. Vermoedelijk vrij zeldzaam in Europa
Typenummers componenten:trafo: TR 5564
Collectienummer:
status:
93
In de collectie