Bush BAC 31

Bush BAC 31

Bush was een Brits bedrijf, opgericht in 1932. “Bush Radio” was toen gevestigd in de Londense wijk “Shepherds Bush” en de naam van de locatie werd verwerkt in de firmanaam. Het bedrijf verhuisde in 1936/1937 naar Chiswick. Er waren vestigingen in Ierland, India, Australië en Nieuw-Zeeland. 

In 1945 werd Bush overgenomen door de “Rank Organisation” en werd ze één van Engelands grootste radioproducenten, met een uitgebreid assortiment buizenradio's. In 1962 werd Bush samengevoegd met het noodlijdende Murphy - een andere radio-producent - tot “Rank Bush Murphy,” beter bekend onder de afkorting RBM. Het merk Bush verdween bijna geheel in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Toen de draagbare transistorradio's op de markt kwamen, moest Bush, bekend om zijn fraaie - typisch Britse - ontwerpen, komen met een eigen lijn. In 1959 kwam de TR82-serie op de markt. Opnieuw verwierf Bush veel faam met dit ontwerp, met name bij de jeugd, op dat moment de grootste groep afnemers. In 1966 kwam Bush met een nieuwe ontwerp topper: de TR130 radio. De DAC90A, de TR82 en de T130 waren in Engeland jaren lang toonaangevend. Nog steeds zijn het gewilde toestellen bij verzamelaars.

De Bush BAC 31 is een draagbare radio, uitgerust met batterijbuisjes, een z.g.n. “all dry battery“ portable receiver. Om batterijen te sparen kon het toestel met een optioneel verkrijgbare netvoedings eenheid type 42 uitgerust worden. Die kon in een daarvoor bestemde ruimte in de radio geplaatst worden. De radio heeft Lange- en Middengolf. De buizenbezetting is als volgt: DK92/ DF91/ DAF91/ DL94 en EZ41. 

De DK92 is de oscillator/mengtrap, de DF91 de m.f. versterker, De DAF91 de detector/l.f. voorversterker, de DL94 de eindtrap en de EZ41 de gelijkrichter in de netvoedingeenheid. Een afstemindicator ontbreekt. De gebruikte buisjes uit de “D-serie” zijn ontworpen voor batterijgebruik met een hoogspanning van max 90 Volt en een gloeispanning van 1,4 Volt bij 0,05A . De gloeidraad is tevens de kathode, dus dit moet gelijkspanning zijn (om brom te voorkomen). De gloeidraden staan in dit toestel in serie. De DL94 heeft een dubbele gloeidraad waarvan de beide helften parallel of in serie geschakeld kunnen worden: bij parallelschakeling is 1,4 Volt 0,1 A benodigd, bij serieschakeling 2,8 Volt 0,05A

Zo kunnen 4 buisjes (5 gloeidraden) samen gevoed worden door de “Ever Ready AD.31” 7,5 Volts batterij. Voor de hoogspanning werd een “Ever Ready Batrymax B107” anodebatterij geadviseerd.

Het hier beschreven exemplaar heeft gelukkig een werkende netvoeding….

De geluidskwaliteit is verrassend goed voor een toestel met zulke qua vermogen bescheiden buisjes. Er moet dan ook wel een gevoelige luidspreker zijn gebruikt. 

De ingebouwde raamantenne is richting gevoelig en geeft bij sterke zenders het beste resultaat. Met een klemmetje en een stuk draad kun je ook provisorisch een buitenantenne aansluiten maar die geeft naar verhouding meer storing.

 toestel is afkomstig van wat vroeger de “Bossche Vlooienmarkt” was. Aangeschaft in 2000 heeft het 13 jaar mooi staan te zijn en is in 2013 onderhanden genomen. De documentatie vind je  hier (Trader) en  hier (Radio Servicing)

Een heel mooi restauratieverslag vind je hier: "Restauratieverslag door de dhr J. Pullin" 

Reparaties

Reparaties Inwendig 2013

 • Algemene indruk: bedrading  in orde en niet verteerd. Alle nu vervangen componenten zijn genummerd vlgs “Trader Service Sheet “ 1127.
 • Voeding: alle weerstanden doorgemeten en in orde. EZ 41 getest en 100%. C27 en C28 vervangen. C28 is kritisch: de gloeidraadvoeding wordt verkregen door spanningsdeling en afvlakking en is niet gestabiliseerd. Gezien de lage stroomafname van zowel gloeidraad- als hoogspanningsvoeding hebben lekke elco’s al snel een sterk effect.
 • Radio: Vrijwel alle papiercondensatoren zijn lek. Niet verwijderd wel eenzijdig losgemaakt en overbrugd. C22 koppel-C, meet 1MOhm. C3, C9, C10, C19, C20, C25 meten tussen 500kOhm en 1MOhm. Niet vervangen of overbrugd zijn C18 en C24 (niet echt kritisch)
 • Afgestemde kringen nog verzegeld en niet nodig deze te corrigeren
 • Weerstanden gemeten en allen nog aan de juiste waarde
 • Toestel getest met regelbare voedingen van de werkbank. De gloeidraden – ze staan in serie – gebruiken bij 7,5 Volt iets meer dan 50 mA, de spanningen netjes verdeeld over alle buizen.
 • Bij een hoogspanning van 90 Volt loopt er een stroom van circa 8 mA.
 • Geen buizen getest. De waarden kloppen min of meer en het toestel werkt, zeker nadat de krakende lagers van de afstem-C met wat contactspray zijn gereinigd.

Reparaties Uitwendig 2023

 • Luidsprekergaas gereinigd met zeepsop. Weer vrijwel als nieuw.
 • Witte achtergrond van stationsnamenschaal gereinigd met wat spiritus. De voorkant van de schaal – letters staan op de achterkant – met “Brasso” gepolijst.
 • Geprobeerd de kast te reinigen met wat zeep, vrijwel geen resultaat. Een beetje polijsten met staalwol 0000 geeft wat verbetering, uiteindelijke toestand vrijwel gelijk aan die zoals onder de ornamenten is aangetroffen.

Toestand na Reparaties

 • Status 2013: Goed werkend toestel. Prestaties zijn verrassend gezien de toepassing van batterijbuisjes met inherent laag vermogen. Kast blijft wat versleten indruk maken, kan ook niet anders na 70 jaar…

Voorkant met gesloten deksel

Detail antenne aansluiting. Het antenneraam zit achter de Pertinax

Luidspreker

Stationsnamenschaal 1

Binnenkant chassis

Het open front

Achterkant open. Radio boven, voeding onder

Licentielabel aan de binnenkant

Detail voeding

Karakteristieken

Merk:BUSH
Type:BAC 31
Serienummer:Radio: 141/15239 Voeding: A42 14216
Bouwjaar:1953
Frequentiebereiken:LG/ MG
Middenfrequentie:470 kHz
Buizenbezetting:DK92/ DF91/ DAF91/ DL94/ EZ41
Schaalverlichting:geen
Bediening:Drie draaiknoppen v.l.n.r.: Netschakelaar/volume, Afstemming en Golfbereik.
Voedingsspanning:200-220/ 220-230/ 240-250 Volt Verbruik 16 Watt
2 x batterij: 90V en 7,5V. Respectievelijk “Ever Ready Batrymax B107” en “Ever Ready AD.31”
Antenne:Inwendig: raamantenne in de binnenkant van de kast
Externe Aansluitingen:geen
Maten (H x B x D):26 x 32 x 18 cm
Gewicht:ca 3 kg
Kast:Hout. Geheel afgewerkt met kunststof bekleding met nopjesmotief
Bijzonderheden:Draagbare batterij buizen super. Met optionele ingebouwde netvoeding
Typenummers componenten:Luidspreker: “Celeston” K6081734
Collectienummer:
status:
5
In de collectie