Blaupunkt Granada de Luxe 2330

Blaupunkt heeft in de jaren vijftig een aantal hele mooie radio’s gemaakt waarvan er veel series behalve een nummer ook namen van steden of landen kregen. Zo is er de serie Granada, Milano, Barcelona, Nizza, Stockholm, Sultan (geen stad), etc.

De “Granada” is in verschillende uitvoeringen gemaakt: tussen 1955 en 1964 zijn circa 12 modellen op de markt gebracht, de laatste in 1964 was zelfs “Stereo-voorbereid”. De prijs in 1956 bedroeg rond de 400 D.M. Hier wordt beschreven de “Granada de Luxe”’ type 2330. Van de Granada in al zijn uitvoeringen zijn er veel geproduceerd en het is een toestel dat nog vaak op allerlei plekken wordt aangetroffen. (soms zelfs geheel blauw geschilderd)

Ook de Granada 2330 werd uitbundig aangeprezen op die typisch Duitse manier: het is een “Konsert-Drucktasten-Super” met een “Super High Fidelity Raumklangsystem” met een “ Suprakustik Lautsprecher und zwei Suprakustik Seitenstrahler mit Schallverteilern”.

Dit toestel heeft verder een z.g.n. “Kurzwelle Lupe”, een fijnafstemming voor het kortegolf bereik. Dat wordt gerealiseerd door de afstembare kring van de oscillator in de FM afstemeenheid op te nemen in het oscillator circuit van de ECH 81 in de stand korte golf. (De FM afstemeenheid is dan uiteraard spanningsloos).  Zie het schema. Deze “Lupe” wordt bediend met de knop van de FM afstemeenheid.

De buizenbezetting bestaat uit de ECC 85, de EC 92, de ECH 81, de EF 89, de EABC 80, de EM 80 en de EL 84. De seleengelijkrichter B250C100 is de gelijkrichter. Een voor die tijd standaard buizenbezetting m.u.v. de extra EC 92.

De ECC85 zit in de prefab UKW afstemeenheid. De EC 92 dient als eerste m.f. trap voor FM. De ECH 81 dient als oscillator/mengtrap voor AM en als tweede m.f. trap voor FM. De EF 89 is de eerste m.f. versterker voor AM en de derde voor FM. 

De EABC 80 is de detector voor AM en FM en tevens laagfrequent voorversterker. De EL84 is de laagfrequent eindtrap, de EM 80 de afstemindicator. 

De klank is inderdaad heel goed. Deze radio, in 1956 aangeschaft, is altijd in de familie gebleven. Ik kan me herinneren dat speciaal voor deze radio een FM dipool op het dak werd geplaatst, aangesloten via met het toen gebruikelijke 300 Ohm lintlijn., die tevens al AM antenne dienst deed. Het was de radio die ik heel voorzichtig nog wel eens zelf mocht bedienen, en dan vooral gefascineerd was door de zenders op de korte golf. De “Kurzwelle Lupe” deed zijn werk erg goed.

De uitgebreide gebruiksaanwijzing is altijd bewaard gebleven en hiervan heb ik nu dankbaar gebruik gemaakt. Zie hier: Bedienungsanleitung Granada de Luxe 2330 Afgezien van wat kleine reparaties verkeert het nog in goede staat - altijd droog en beschermd tegen stof en vuil bewaard - nadat het uit de huiskamer was verbannen. Het schema, met dank aan de NVHR, staat hier

Reparaties

Reparaties Inwendig

  • Heeft circa 20 jaar stilgestaan in stofvrije omgeving (zolder)
  • In de afgelopen jaren zijn de koppelcondensator vervangen (2002), een extra elco bijgeplaatst (2002) en wat onderhoud gepleegd (buisvoeten reinigen, druktoetsen mechaniek gereinigd)
  • De druktoets voor de MG is versleten en schakelt niet goed. De afstemindicator is al jaren “op”.
  • Van het spoelenblok zijn extra foto’s gemaakt, om eventueel los geraakte draadjes weer op de juiste plek aan te kunnen sluiten.

Reparaties Uitwendig

  • Normaal onderhoud van de kast, zoals afstoffen en behandeld met Pledge

Toestand na Reparaties

  • Status 2020: heeft regelmatig gespeeld vanaf 2000. Druktoets MG is versleten. Speelt verder goed. Zo veel mogelijk origineel gelaten, het toestel bevat dan ook verlopen condensatoren.

Detail links

Onderkant

Stationsnamenschaal

Spoelenblok 1 Voor als er een draadje los zit

Detail rechts

Spoelenblok 2 Voor als er een draadje los zit

Karakteristieken

Merk:BLAUPUNKT
Type:Granada de Luxe 2330
Serienummer:K 758060
Bouwjaar:1956
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG/ UKW (87,5 - 100 MHz)
Middenfrequentie:460 kHz/ 10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC 85/ EC 92/ ECH 81/ EF 89/ EABC 80/ EL b4/ EM 80
Schaalverlichting:1 x 6,3 V 0,3A
Bediening:Draaiknoppen voor: Volume, Afstemming UKW en AM. onafhankelijk van elkaar)
Kleine regelaars voor “Bass”en “Sopraan” met aanwijzing. Drukknoppen voor: “Aus” (netschakelaar) , HiFi, Normal, TA (TonAbnehmer), LW, MW, KW, UKW.
Voedingsspanning:110/ 127/ 155/ 220/ 240 Volt wisselspanning 55 Watt
Antenne:Extern en Intern (UKW dipool)
Externe Aansluitingen:Antenne, TA (Grammofoon), Externe L.S. 5 Ohm
Maten (H x B x D):38 x 58 x 27 cm
Gewicht:Circa 12 kg
Kast:Edelhout, donkerbruin gelakt.
Bijzonderheden:Fijnregeling “KW Lupe” op korte golf
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
4
In de collectie