Blaupunkt 6W69P

De 6W69P van Blaupunkt is een super-ontvanger uit de (betere) middenklasse.

De W in het typenummer staat voor “Wechselstrom”, de P voor “Pressstoff”, het materiaal van de kast. Verwante types zijn de 6G69H en de 6GW69H. G staat voor “Gleichstrom” en H voor “Holz”.

Het laatste cijfer is het modeljaar: 1939. De beide cijfers 6 geven een model aan: hoe hoger deze cijfers hoe “luxer” het model. Een verband met het aantal kringen en het aantal lampen lijkt niet op te gaan want deze radio heeft 6 (afgestemde) kringen en 5 lampen.

Het toestel heeft Lange-, Midden-, en Korte Golf.

De buizenbezetting/functies zijn als volgt:

De ECH 11 is mengtrap, de EBF 11 is de middenfrequent versterker en detector, de EL 11 is de eindbuis. Opmerkelijk is de combinatie laagfrequent voorversterker en afstemindicator: hiervoor wordt een EFM 11 gebruikt. Als gelijkrichter wordt een AZ 1 gebruikt, hier had ik een AZ 11 verwacht en die hoort er volgens de documentatie ook in te zitten.

De geluidskwaliteit is heel behoorlijk. Gevoeligheid en selectiviteit op LG en MG zijn naar behoren, doordat er maar één afgestemde kring aan de ingang zit is de Korte Golf gevoelig voor spiegelfrequenties. De m.f. bandbreedte kan gevarieerd worden: de doorlaatkromme van het eerste m.f. bandfilter kan d.m.v. een kleine koppelcondensator vergroot worden. Ook is voorzien in een uitschakelbaar 9 kHz filter in de toonregeling. Activeren door uittrekken van de toonregelschakelaar. De hele toonregeleenheid is open en dus nogal kwetsbaar opgebouwd.

De luidspreker is van het electro-dynamische type. De bekrachtigingsspoel hiervan dient tevens als smoorspoel in de hoogspanningsvoeding.

Het toestel is in 2006 in mijn bezit gekomen. De vorige eigenaar zag er even geen brood en deed het voor een symbolisch bedrag over. Dat was op zich niet verwonderlijk: het luidsprekerdoek was slecht, de achterwand ontbrak en het inwendige was heel, heel erg vuil....

Op het chassis van mijn toestel bevindt zich een Philips Licentiesticker met de opdruk B 46803. Op de achterwand moet een sticker met de opdruk A 46803 hebben gezeten maar de achterwand is weg.

De aanwezigheid van deze sticker betekent dat het toestel weliswaar in Duitsland is geproduceerd, maar naar Nederland is geëxporteerd. Sinds 1930 moest elk toestel dat in Nederland werd geproduceerd of geïmporteerd en dat gebruik maakte van een Philips-octrooi aan Philips licentie betalen. Ten teken dat licentie was betaald moesten op het toestel twee licentieplaatjes worden geplakt met de letters A en B, een op het chassis en een op de kast of de achterwand. (met dank aan Gidi Verheijen)

Omdat het toestel dit jaar precies 80 jaar oud is, besloot ik het als tweede dit jaar een nieuw leven te geven (de eerste 80-jarige was de Erres KY187)

Opmerkelijk genoeg heb ik vrijwel geen componenten hoeven te vervangen: weerstanden en condensatoren waren - op de elco’s na - nog in perfecte conditie en alle afgestemde kringen - nog voorzien van de oorspronkelijke verzegeling - nog helemaal in orde. Duitse (export?) kwaliteit van vóór 1940....

 

Reparaties

Reparaties Inwendig maart 2019

  • Uitbouwen van het chassis. Het is geen service-vriendelijk toestel. Er is geen luikje aan de onderkant en om de onderdelen aan de onderkant van het chassis te bereiken moet dit worden uitgebouwd. De uitbouwvolgorde is als volgt: Eerst de trafo, dan de elco, daarna het chassis en als laatste de luidspreker. Inbouwen; omgekeerd.
  • Op zich nog niet onoverkomelijk, maar de voedingstrafo + gelijkrichtbuis, de afvlakelco, en de luidspreker + uitgangstrafo zijn afzonderlijke eenheden die apart moeten worden uitgebouwd. De stationsnamenschaal kan onafhankelijk van de rest worden losgenomen.
  • Het inwendige was sterk vervuild. Behalve stoffig, was alles ook bedekt met een dunne laag grijswit vuil, een soort bouwstof dat door vochtinwerking hard was geworden. Het meeste werk is gaan zitten in het schoonpoetsen van het inwendige. Alleen de binnenkant van het chassis was redelijk schoon. Bedrading en grotere onderdelen met schellak bestreken ter conservering. Voedingstrafo met zwarte lak weer zwart gemaakt.
  • Primaire stroomcircuit in orde gebracht (zie “Radio Reparatiegids”) . Toestel op 240 Volt gezet.
  • Voedingselco’s geformeerd. Dit nam enige tijd in beslag, maar uiteindelijk zijn ze veilig te gebruiken en blijken ze nog een restcapaciteit van 2 uF te hebben. Daarom gehandhaafd en uitwendig overbrugd met nieuwe elco’s van 10 en 25 uF. Dit geeft net iets minder restbrom dan de originele waarden van 2 x 8 uF.
  • Afvlakelco negatieve voedingsspanning: verdroogd en verwijderd. Vervangen door nieuw exemplaar van 25 uF.
  • In het schema staat een tweetal ratelcondensatoren van 5000 pf elk aangegeven. Deze ontbreken, in plaats hiervan is een “teercondensator” van 470nF tussen + en massa op het chassis aangebracht. Deze meet 50 MOhm bij 600 Volt testspanning en is daarom gehandhaafd.
  • De (papier)condensator van het 9 kHz filter doorstond de test niet: deze is vervangen.
  • Het gehele toonregelingsdeel uitgebouwd en gereinigd. Dit is een open constructie en dus vuil. Schakellipjes opnieuw afgesteld.
  • Alle andere componenten zijn nog in orde; geen verlopen weerstanden en lekvrije condensatoren. De meeste C’s zijn van het keramische type en (dus) nog goed.
  • Heel origineel was de vervanging van de eindbuis EL 11 door een EL 3. Zie de foto.
  • Vervangen door een EL 11. De EL3 blijkt nog 100% in orde (en is toegevoegd aan de vooraad)
  • De andere lampen (ECH 11, EBF 11 en EFM 11) getest op emissie en in orde bevonden. Als versterker is de EFM 11 nog 100%, als afstemindicator zeer zwak. Dit zijn gescheiden functies in één lamp!
  • Het gehele spoelenblok met rust gelaten, – zeer lastig uit te bouwen – alleen zo goed mogelijk uitgestoft. Trimmers zijn van goede kwaliteit – zie foto.
  • Na alle werkzaamheden proefgedraaid. Dit met de 6,3 Volt van de radio zelf en met hoogspanning uit externe regelbare voeding. Alles werkt: de schaal klopt nog en alle kringen staan nog goed.
  • Luidspreker: klonk niet lekker. Resoneerde (bonkt) bij lage tonen en klonk ook “slobberig”. Het papier aan de conusrand was te slap geworden en dunner geworden. Dit deel met schellak bestreken om wat meer stijfheid te krijgen waarna het probleem deels was verholpen. Luchtspleet tussen conus en magneet voorzichtig schoon geblazen. Uiteindelijke oplossing: twee dunne schuimrubber stroken tussen conus en frame geklemd, geeft kennelijk net wat extra demping en neemt ongewenste resonantie weg.
  • Bij nadere bestudering bleek dat de lijm waarmee de kartonnen rand van de conus aan het huis is vastgelijmd deels had losgelaten. Dit weer vastgelijmd waarmee het probleem was verholpen.
  • Voor de liefhebber: het schema

Reparaties Uitwendig maart 2019

  • Het luidsprekerdoek was versleten en gescheurd. Bij Corien Maas een nieuw doek laten maken. Dit met Cetabever witte houtlijm op waterbasis op de luidsprekerplank vastgemaakt.
  • De onderkant van het chassis en een deel van de zijkant is als afscherming met aluminiumfolie beplakt, verbonden met een van de pootjes van het chassis. Dit was sterk versleten. Nieuwe aluminiumfolie op de kastbodem geplakt.
  • De kast was ook heel erg vuil. Gelukkig kan bakeliet veel hebben. Met water en staalwol 000 gereinigd, en met bakelietpoets (www.politoeren.com) behandeld. Poetsen met “Brasso” koperpoets gaat ook. Eventueel daarna met Bijenwas conserveren.
  • Goudkleurige biesjes opnieuw getrokken. Deze liggen iets verdiept: volstrijken en overtollig materiaal direct verwijderen.
  • Stationsnamenschaal gereinigd. Aan de bedrukte zijde zeer voorzichtig met wattenstaafje de doorzichtige delen schoongewreven. De verf kan wat vocht hebben.

 

Toestand na Restauratie

  • Status april 2019: speelt weer naar behoren. Selectiviteit is goed, spiegelonderdrukking op KG matig.
  • Nog te doen: AZ1 vervangen door AZ11 met bijbehorende buisvoet. Originele achterwand zoeken en voorlopig noodachterwand maken ter bescherming van het inwendige.
  • Bij een volgende “grote beurt” de luidspreker en het “ijzerwerk” rondom de stationsnamenschaal een verfje geven. Staat optisch beter.
  • Wie kan me aan een achterwand helpen?

Achterzijde Open

 

Stationsnamenschaal

Wat moeilijk te fotograferen, erg breed

Philips Licentielabel

Onderzijde chassis.

Toonregeleenheid. Nog met het originele vuil.

Detail toonregeling met schakellippen

Trimcondensatoren op spoelenblok

Detail voeding en eindlamp. Het meeste vuil is al weg

Creatief met eindlampen....

Karakteristieken

Merk:BLAUPUNKT
Type:6W69P
Serienummer:07251 Philips licentie B 46803
Bouwjaar:1939
Frequentiebereiken:LG/MG/KG
Middenfrequentie:473 kHz
Buizenbezetting:ECH11/ EBF11/ EFM11/ EZ11/ AZ1 (AZ11)
Schaalverlichting:1 x 6,3 Volt 0,3 A
Bediening:Voorzijde links: Netschakelaar en Volume
Voorzijde rechts: Afstemming
Zijkant rechts voor: Golfbereik- schakelaar
Zijkant rechts achter: Toonregeling
Voedingsspanning:110/ 125/220/240 Volt wisselspanning 58 Watt
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Tonabnehmer, Externe L.S. (hoogohmig - let op: hoge spanning!)
Maten (H x B x D):37 x 53 x 25 cm
Gewicht:13 kg
Kast:Bruin bakeliet (“Presstoff”)
Bijzonderheden:Luidspreker: Electro-dynamisch. Bandbreedte regeling in m.f.
Typenummers componenten:Zie documentatie
Collectienummer:
status:
130
In de collectie