Belgische Radio’s

Over Belgische radio’s

Belgische radio’s hebben altijd een speciale plek in mijn collectie gehad.

Voor een deel komt dit omdat Belgische radio’s naar mijn mening iets eigenzinnigs hebben dat ik bij andere merken niet aantref. Wellicht dat dit ook te maken heeft met het gegeven dat in België, met name kort na de Tweede Wereldoorlog, een groot aantal kleine radiobouwers actief was, meer dan in andere landen.

Dit heeft toestellen opgeleverd van merken waarvan er misschien hoogstens een paar honderd van gemaakt zijn, naast de grotere series van merken als Radiobell en SBR.

De uitvoeringen variëren van ronduit uitbundig (Radiobell Stereophonic, R&R type 755) tot bijna amateuristisch (J.L.R.) met kasten en latjes die nèt niet kloppen.

Ook qua gebruik van componenten hebben de diverse producenten kennelijk nogal eens van elkaar en van buitenlandse producenten geleend…

Nog niet alle toestellen in mijn collectie zijn gerestaureerd.

Door Bruno Brasseur is een (voorlopige) lijst van Belgische Radiomerken opgesteld die ik hier (met wat aanpassingen in de lay-out) hier ter informatie opneem: “Belgische radiomerken en buitenlandse radiomerken van radio’s gebouwd door Belgische bedrijven”