Bang & Olufsen BEO 610

Bang & Olufsen, afgekort B&O, is een Deense firma, bekend van kwalitatief goede en mooi vormgegeven audio- en radio apparatuur, gevestigd in het Deense plaatsje Struer.

In 1925 begonnen twee jonge ingenieurs, Svend Olufsen en Peter Bang op een zolderkamer van het landgoed "Quistrup" van de familie Olufsen met het ontwerpen en bouwen van radiotoestellen. In november van dat jaar richtten ze het bedrijf Bang & Olufsen op, later verplaatst naar een andere locatie in het plaatsje Struer.

Vanaf het begin werd de nadruk gelegd op kwaliteit. In 1939 werd voor het eerst de naam "Beolit" gebruikt. Het eerste toestel met die naam was de Beolit 39, een ontvanger met bakelieten kast.

Het ontwerp was en is een belangrijk aspect van de producten van B&O. Hiervoor werden bekende ontwerpers zoals Jacob Jensen en David Lewis ingehuurd.

Er kwamen productversies met bekende en aansprekende namen als: Beomaster, Beogram, Beolab, Beocenter en Beovision op de markt. Het bedrijf is nog altijd een zelfstandige onderneming.

Mijn eigen herinneringen aan het merk bestaan er uit dat ik enige tijd in een winkel heb gewerkt waar apparatuur van B&O werd verkocht en geïnstalleerd. Het was dure apparatuur maar het klonk perfect en zag er altijd bijzonder uit.

de BEO 610 was een beetje een apart toestel in het B&O assortiment, zowel qua naamgeving als uitvoering. Het inwendige zou qua ontwerp sterk ontleend zijn aan de Beolit 800 en het kwam gelijk op de markt met de Beomaster 900.

Omdat de BEO 610 standaard geleverd werd in batterij uitvoering en de netvoeding en de kamerantenne (2 sprieten) als optie leverbaar waren schijnt het dat de consumenten de voorkeur gaven aan de completere Beomaster 900 en de BEO 610 geen groot succes werd.

Het is oneerbiedig gezegd een “transistorradio - plano” met een grote ovale luidspreker aan de bovenkant. Het toestel is voorzien van FM (87,5 - 105 MHz - mono), Lange- en middengolf en twee kortegolf banden: KG1 (1 7 - 16 MHz) en KG2 (1.45 - 4 MHz).

Zoals gezegd was een netvoeding - de “BEO 610 Netenhed” (neteenheid) optioneel: die kon achterin het toestel bevestigd worden. Een voedingskabeltje moest dan worden omgezet van het batterijcompartiment op de netvoeding. De netvoeding gaf een hogere spanning (12 Volt) dan de batterijvoeding (9 Volt) met als gevolg een wat krachtiger weergave.

Het is een beetje een twijfelgeval voor wat betreft opname in deze website - bouwjaar 1964 - maar ook dit toestel is inmiddels alweer 56 jaar oud: in mijn ogen lijkt het alsof alle transistorradio’s “nieuw” zijn.

 

Het toestel is een donatie van een goede vriend. Er zat een niet-originele netvoeding in de vorm van een wat provisorisch uitgevoerd en bevestigd printplaatje. Bij het inschakelen werd dat erg warm en gaf een vertrouwde maar alarmerende geur af, en ik vreesde dat het aan de radio lag. Dat bleek niet het geval, het voedinkje was defect.

Daarom heb ik dit weggelaten en heeft dit toestel uitsluitend batterijvoeding. Er zijn geen uitvoerige reparaties aan verricht. De geluidskwaliteit is goed. Alleen bij sterke AM zenders is het geluid wat vervormd. Dat verdwijnt bij een voedingspanning van 12 Volt uit een netvoeding i.p.v. 9 V uit de batterijen. Het schema bestaat uit één blad en is beschikbaar via “Radiomuseum.org”

Reparaties

Reparaties

Het schakelmechaniek gereinigd en de behuizing schoongemaakt, de bovenkant in de was gezet. Geen componenten en spanningen op afwijkende waarden gecontroleerd.

 

Toestand na Reparatie:

Status 2020: Speelt weer goed, alleen bij sterke AM zenders enige vervorming. Verdwijnt bij hogere voedingsspanning.

Achterkant gesloten

Printplaat bovenkant.

Netvoeding Netenhed 610 Bron: B&O

Hofleverancier B&O

Stationsnamenschaal

Printplaat onderkant.

Plek van de netvoeding

Typenaam + afstemindicator

Bovenkant in 3D

Typeplaatje

Batterijhouder

Karakteristieken

Merk:BANG & OLUFSEN
Type:BEO 610 - S.1082
Serienummer:663872
Bouwjaar:1964
Frequentiebereiken:FM (87.5 - 104 MHz)/ MG/ LG/ KG1 (1 7 - 16 MHz)/ KG2 (1.45 - 4 MHz)
Middenfrequentie:452kHz?/ 10,7 MHz
Halfgeleiderbezetting:2 x AF 102, 3 x AF116, 2 x AC 126, 2 x AC 132, 2 x AC 128. 3 x OA79, 1 x OA 90
Schaalverlichting:1 x 10 V 0,1 A (alleen op indicator)
Bediening:Front links: draaiknoppen voor Volume, toonregeling (2 x) en FM afstemming.
Front rechts: Afstemming LG/MG/KG.
Front midden: drukknoppen voor: Voedingsspanning, verlichting, Pick-up, Externe AM antenne, LG, MG, K2, K1 en FM.
Voedingsspanning:Batterijen 6 x 1,5 Volt D-cel of BEO 610 “Netenhed” (neteenheid)
Antenne:voor AM intern (ferriet) en extern, voor FM alleen extern.
Externe Aansluitingen:Antenne aansluitingen op achterzijde. Externe L.S en Grammofoon aan de onderzijde.
Maten (H x B x D):15 x 50 x 21 cm
Gewicht:7 kg incl. batterijen
Kast:hout/ vezelplaat, bruin, plat model.
Bijzonderheden:Weinig bekend B&O model
Typenummers componenten:Luidspreker: 11" x 7" SEAS ellipsvormige, full range, 4 ohm
Collectienummer:
status:
161
Voorlopig opgenomen in de collectie