AZUR " Ariane"

AZUR "Ariane"

Het kleine Franse radiomerk “AZUR” is een submerk van het Parijse “Société Radio-Parisienne”, een relatief kleine onderneming. Azur heeft voor zover bekend circa 10 modellen geproduceerd, allemaal in de jaren 1950 - 1959. Er is verder weinig over bekend.

Het  hier beschreven model is de “Ariane” uit 1953, sterk gelijkend op de “Verdette” uit 1954.

Het is een klein maar nogal “uitbundig” toestelletje, voorzien van z.g.n. “oren” (“Oreilles”. De foto spreekt voor zich. De Franse merken Oceanic, SNR, Clarville, en Familial brachten begin jaren vijftig eveneens dergelijke aparte ontwerpen met “wangen”, “oren” en spiegels op de markt. Vergeleken met sommige van deze ontwerpen is de “Ariane” een eenvoudig exemplaar.

De Ducretet L524 en de Radialva “Super But”, elders beschreven op deze website hebben een vormgeving die hier een afspiegeling van zijn.

Afgezien van het ontwerp is het technisch gezien een eenvoudig toestelletje, met weinig “toeters en bellen”

Het is voorzien van Lange-, Midden-, en 2 x Korte Golf: 1 x het hele bereik van 17 - 50 meter en 1 x alleen de 49 meter “Europaband”, afgekort met “BE” (Bande Européenne). Die zie je wel meer op Franse toestellen, omdat dat een band was waar relatief veel Franstalige omroepstations uitzonden. (Radio Luxembourg, Andorra, Monte Carlo, Allouis). In mijn herinnering was het een band waar altijd veel te doen was met stabiele condities.

De buizenbezetting is als volgt: ECH81, EBF80, EL84, EM 85, EZ80. De ECH 81 is de oscillator/mengtrap, de EBF 80 de m.f. versterker/detector, de EL 84 is de eindtrap. Het triodedeel van de EM 85 - de afstemindicator - dient als l.f. voorversterker (wat wel vaker wordt toegepast).

De geluidskwaliteit heb ik niet kunnen beoordelen, het toestel speelt niet. Gezien de uitvoering er van zal het hooguit een aardig geluid zijn (klein luidsprekertje - klein uitgangstrafo’tje). Geen toonregeling. Er zit wel een pick-up ingang op, maar geen aansluiting voor een tweede luidspreker.

Het hier beschreven exemplaar komt uit een curiosa winkel in Zeeuws-Vlaanderen en is aangeschaft in 2003.  Het ziet er matig uit en dat is ook een van de redenen waarom ik er nog niet aan ben begonnen. Ik kan de foto digitaal bijwerken maar dat lost niets op... Ik heb er geen documentatie van maar naar verwachting is het een standaard ontwerp.

Reparaties

Er hebben nog geen reparaties plaats gevonden. De toestand waarin het toestel verkeert kan als volgt worden samengevat:

Uitwendig:  Het ziet er allemaal een beetje beschadigd en roestig uit. De achterwand ontbreekt evenals het bodemluikje. Knoppen, schaal en luidsprekerdoek zijn in orde.

Inwendig: Op het oog compleet. Werking niet getest. Golfbereikschakelaar loopt niet (kogeltje is weg).

Gezocht, want niet zelf te produceren onderdelen: De achterwand. Inmiddels een vervangende achterkant gemaakt van mdf plaat om de inhoud te beschermen. Pas kort geleden een foto gevonden van de originele (en op zich eenvoudige achterwand)

Voorzijde

Achterkant open

Stationsnamenschaal ongerestaureerd

Onderkant ongerestaureerd

 Vervangende achterwand

Originele achterwand van de Vedette. De extra entree is niet origineel. Foto: doctsf

Karakteristieken

Merk:AZUR
Type:"Ariane"
Serienummer:onbekend
Bouwjaar:1953
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG1/ KG2 (49 meter)
Middenfrequentie:455 kHz
Buizenbezetting:ECH81/ EBF80/ EL84/ EM85/ EZ80 buizen van het merk “Dario”
Schaalverlichting:2 x 6,3 Volt
Bediening:Draaiknoppen v.l.n.r. Netschakelaar/volume, Afstemming, Golfbereik
Voedingsspanning:110/ 125/ 145/ 220/ 245 Volt wisselspanning
Antenne:Intern: ferrietantenne en extern
Externe Aansluitingen:Antenne en Pick-up
Maten (H x B x D):22 x 40 x 22 cm
Gewicht:ca 3 kg
Kast:Hout, Bruin gevlamd geschilderd met houten “oren”. Groen metalen front met afstemschaal en kunststof ornamenten.
Bijzonderheden:Voorbeeld van een bepaalde in begin jaren vijftig trendy ontwerpstijl.
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
90
In de collectie