Arel 51U. (In bewerking)

AREL is een Belgisch radiomerk. Opgericht in 1945 als “NV AREL”, de afkorting van “Algemene Radio- en Electriciteits Laboratorium”. Ook wel bekend als “Radio-A.R.E.L.”

AREL was gevestigd in Antwerpen en na een brand in 1946 waarbij het bedrijf tot de grond toe afbrandde verhuisd naar Schoten bij Antwerpen. Neemt in 1960 het collega-bedrijf “NOVAK” over en deze combinatie wordt in 1962 overgenomen door een Amerikaans bedrijf. Tot midden jaren zestig worden onder de naam AREL-NOVAK toestellen geproduceerd, maar niet meer in België. Daarna verdwijnt de naam AREL-NOVAK.

De namen Arel en Novak duiken in de jaren zestig op als Oostenrijks bedrijf dat o.m. televisietoestellen verkoopt. Onduidelijk is de relatie met het Belgische bedrijf AREL-NOVAK.

Ook was er nog een Frans radiomerk dat Arel heette: “Application Radio Electriques Levallois” en ook een Italiaans radiomerk Arel: “Applicazioni Radio Elettrichi”.

AREL (België) heeft een vrij groot aantal modellen gemaakt, waarvan sommige met heel aparte vormgeving. In zijn gloriejaren produceert AREL alles zelf, ook de behuizing, later wordt ook wel gebruik gemaakt van chassis en dergelijke die van derde partijen afkomstig zijn.

Het hier besproken toestel is het type 51U. Het typenummer suggereert als bouwjaar 1951, maar andere bronnen noemen 1953.

Het is een zeer minimalistisch toestel: alleen geschikt voor 110 Volt gelijk- en wisselspanning. (U-uitvoering).  Daar was kennelijk een markt voor, want er zijn er meer zo gemaakt, zoals de “Pontiac” type 556 van NOVAK uit dezelfde tijd. Wel waren er in die tijd verloopweerstanden beschikbaar in een mooie ronde behuizing. Het toestel is voorzien van Lange- en middengolf.

De buizenbezetting bestaat uit 3 stuks: de UCH 21, de UBL 21 en de 35Z5. De UCH 21 is de mengbuis die de ontvangen signalen omzet naar de (vrij ongebruikelijke) middenfrequentie van 373 kHz. Een middenfrequent versterkertrap ontbreekt: na de eerste m.f. transformator volgt direct de detector/l.f. eindtrap gevormd door de UBL 21. Een 35Z5 is de gelijkrichter. De opzet is daarmee nog eenvoudiger dan die volgens het bekende “4-tubes - concept”. Wel is i.p.v. de gebruikelijke weerstand een smoorspoel in het gelijkrichtercircuit opgenomen.

Deze eenvoudige schakeling zonder m.f. versterker heeft wel bepaalde voordelen van de super: een gelijke selectiviteit over het hele ontvangstbereik en tevens een zekere mengversterking. 

Over de prestaties is nog niets te zeggen: het toestel moet nog gerestaureerd worden. De kast heeft wat (niet-actieve) houtworm gaatjes, een achterwandje ontbreekt, de schaal vertoont wat sporen van corrosie. De 35Z5 blijkt defect: schaallampjes en gloeidraden van de UCH 21 en UBL 21 zijn in orde.

Het is afkomstig van een NVHR beurs. Het viel op door zijn uiterlijk en werd aanvankelijk voor een schattig stukje zelfbouw-huisvlijt gehouden, waard om te behouden. Bij nader onderzoek blijkt het om de 51U van AREL te gaan.

Reparaties

  • Nog geen reparaties

Voorkant ongerestaureerd

Schuin opzij

Stationsnamenschaal

Achterkant open

Karakteristieken

Merk:AREL
Type:51U
Serienummer:Niet aanwezig
Bouwjaar:1951/1953
Frequentiebereiken:LG/ MG
Middenfrequentie:373 kHz
Buizenbezetting:UCH 21/ UBL 21/ 35Z5
Schaalverlichting:2 x 10 V 0,04 A "Baryam"
Bediening:Linker zijkant: netschakelaar/volume
Rechter zijkant:
Afstemming/ Golfbereik
Voedingsspanning:110 Volt Gelijk- en wisselspanning
U-toestel!
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:antenne en aarde
Maten (H x B x D):27 x 36 x 14
Gewicht:ca 3,5 kg
Kast:Hout, multiplex. Bruin/zwart gelakt met twee "gouden" sierstijlen.
Bijzonderheden:Zeer eenvoudig opgezet toestel.
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
165
In de collectie