Amroh Rialto

AMROH RIALTO

AMROH heeft als geen ander bijgedragen aan de zelfbouw van radio’s, versterkers, etc. De elektronicacursussen door Dr. Blan en de tijdschriften Radio Bulletin, Radio Blan en Electronica ABC waren een bron van inspiratie voor radioamateurs. Vele jongens en vaders bouwen aan de hand van de AMROH- en Muiderkring beschrijvingen een nieuwe radio of versterker en nemen de soldeerbout (en het AMROH piramide-soldeer)  ter hand.

Het probleem was wel om voor zo’n zelfgebouwd toestel een beetje mooie behuizing te maken, het toestel werd geacht in de huiskamer in het zicht te staan. Daarom had AMROH een soort universele kast ontworpen, de “Rialto”. Deze kast is bedoeld voor de combinatie van Amroh chassis CH53, Novocon afstemschaal TD103 en afstemcondensator DC203.

Hier pasten dan ook diverse zelfbouwontwerpen in. De kast voorzag in een front waar 4 knoppen doorheen pasten, 2 schaalverlichtings- lampjes, en ruimte voor een afstemindicator. Soms moest in de zijkant(en) van de kast een extra gat gemaakt worden, zoals bij de "Minimax"
De luidspreker zit achter een rooster: dit rooster en de stationsnamenschaal hinderen het geluid maar weinig.

Op de kast ontbreekt de naam “Rialto”. Alleen op de achterwand en het serviceluik aan de onderkant staat de naam “Rialto” en het AMROH-logo. Er zijn zoals gezegd meerdere Muiderkring ontwerpen met bouwbeschrijvingen gemaakt voor deze behuizing, zoals:

  • Minimax: 5 buizen: ECH42-EAF42-EAF42-EL41-AZ41. MiniCore spoeleenheid 736 voor LG/MG en KG. Indien spoeleenheid 148 wordt toegepast ook de Visserijband (VB) Zie documentatie "Minimax"  (met dank aan Roland van der Noordaa) en  "Minimax Uitbreiding"   Voor het eerst beschreven in “Radio Bulletin” van oktober en december 1952. Bouwbeschrijving E5
  • Novalette: 5 buizen: ECH81-EBF80-EBF80-EL84-EM34 + brugcel gelijkrichter. MiniCore spoeleenheid 736 voor LG/MG en KG. Indien spoeleenheid 148 wordt toegepast ook de Visserijband (VB). Lijkt qua ontwerp sterk uit de “Minimax” uit 1952 maar dan met toepassing van buizen uit de “80-serie”. Beschreven in “Radio Bulletin” van december 1955. Zie documentatie "Novalette" (klik op het woord)
  • Afstemeenheid MK55: Dit is een AM/FM afstemeenheid uit 1955/1956. Deel III in de WW-schakelserie. Het standaard chassis bevat de AM-Afstemeenheid en de L.F voorversterker. Zie documentatie  "MK 55  ". Voor het FM gedeelte moest de "Passe Partout" worden gebruikt. Wat voor stationsnamenschaal hoorde hierbij? Het afstemmechanisme van de FM afstemeenheid was gekoppeld met snaren, maar hoe?
  • FM Afstemeenheid "Passe Partout" .Dit is een FM afstemeenheid uit 1954. Beschreven in “Radio Bulletin” van mei en augustus 1954. Deze bestaat uit chassis waarvan het VHF gedeelte vooraf in de fabriek werd gebouwd, de rest was zelfbouw. Zie documentatie  "Passe Partout" .  (met dank aan Roland van der Noordaa)
  • Triolet: 4 buizen: ECH42 - EAF42 - EL41 -AZ41. De naam is ontleend aan het feit dat er maar drie buizen (de gelijkrichter niet meegerekend) inzitten. Minicore spoeleenheid 148. Voor het eerst gepubliceerd in “Radio Bulletin” nummer 9 van 1953. Bouwbeschrijving E7.  Zie documentatie  "Amroh Triolet"

In mijn “Rialto” kast zit een “Triolet”: een ontvanger met 4 buizen voor de Lange-, Midden-, Korte Golf en de Visserijband. Het toestel is niet meer helemaal origineel: oorspronkelijk hoort er een kokerelco in i.p.v. de metalen “Novocon” die er nu inzit. Ik zie ook een aantal condensatoren van “Wima” die de toets der kritiek nog maar net kunnen doorstaan. Ook een AZ 41 van “Telefunken” zal niet origineel zijn. Het oorspronkelijke ontwerp voorzag evenmin in een grammofoon-aansluiting maar hiervoor is de vijfde schakelstand van het spoelenblok 148 gebruikt. Ook de smoorspoel type 6006 komt in het oorspronkelijke ontwerp niet voor (maar kan als een aanwinst worden gezien)

Ook de netspanningscarrousel ontbreekt, wat als het grootste gemis kan worden gezien.

Voedingstrafo: Amroh P120D, Smoorspoel: Muvolett 6006, Uitgangstrafo: Muvolett 7045. Spoeleenheid type 148, m.f. versterker: MuCore 91 resp. 92

De buizenbezetting/functies zijn als volgt:

De ECH42 is de mengtrap, EAF42 de middenfrequent versterker en detector, de EL41is de eindtrap, de AZ41 de gelijkrichter. Als extra en niet tot het originele ontwerp behorend is een Afstemoog EM34 toegevoegd. Een aparte laagfrequent voorversterker trap ontbreekt: na detectie gaat het signaal rechtstreeks naar de eindbuis.

De geluidskwaliteit is redelijk. De gevoeligheid op AM is naar behoren.

Dit toestel is in 2001 ergens in een kringloopwinkel gekocht (vergeten precies waar - waarschijnlijk in Castricum) De kast was vrijwel gaaf. Het binnenwerk was schoon en compleet.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2005:

  • De voedingselco verplaatst naar een gat op het chassis. Hij zat aan de onderkant vastgeplakt op de plek waar origineel een kokerelco hoort te zitten.
  • Gevaarlijke bedrading plaatselijk verbeterd. Geen componenten vervangen.
  • Buizen op emissie getest en in orde bevonden.
  • Het h.f. deel was ontregeld: aan de kernen was zichtbaar “gerommeld”. H.F. deel opnieuw afgeregeld en kernen vastgezet. Schaal moeizaam min of meer kloppend gekregen, vermoedelijk is één of meer frequentiebepalende C’s in het ontoegankelijke spoelblok iets verlopen. Dit niet verder onderzocht.
  • Slechte soldeerlassen verbeterd. Geneerneiging m.f. deel daardoor verdwenen, alleen op het Lange Golf bereik nog wat neiging tot genereren (over het gehele bereik).

Reparaties Uitwendig:

  • Algemeen gereinigd van wat stof. De kast was enigszins vuil en dof.
  • Daarom de kast gepolijst met staalwol 000. De bovenzijde is sterk gecraqueleerd, daarom niet met Commandant 4 gepoetst i.v.m. het zichtbaar achterblijven van het poetsmiddel in de barstjes. Wel ingesmeerd met Jura IV (antikras) en uitgewreven, glanzend gepoetst onder sterke plaatselijke druk. Zijkanten en voorzijde wel met Commandant 4 nagepolijst. Tenslotte het geheel met Pledge behandeld.

Het bovenstaande reparatieverslag is wat beknopt: in 2005 werden de “reparatieprotocollen” van 2018 nog niet geheel gehanteerd.

Toestand na Reparatie:

  • Status okt. 2005: Ziet er weer goed uit en speelt naar verwachting. De bovenkant van de kast heeft nog steeds enkele lichte beschadigingen en de schaal klopt niet perfect. Doordat de oorspronkelijke bouwbeschrijving E7 niet beschikbaar is, is niet na te gaan in hoeverre van de oorspronkelijke staat is afgeweken.
  • Status november 2018: Speelt nog steeds. Met de recent verkregen informatie (dank aan “NFOR”) en wat meer originele onderdelen zou het toestel verder verbeterd kunnen worden.

Achterzijde Open

Stationsnamenschaal

Achterwand en Serviceluikje

Onderkant (niet alles Amroh)

Detail m.f. trap

Wervingsfolder Triolet

Karakteristieken

Merk:AMROH
Type:Rialto (kast). Triolet (radio)
Serienummer:niet van toepassing
Bouwjaar:na 1953
Frequentiebereiken:LG/MG/VB/KG
Middenfrequentie:467,5 kHz
Buizenbezetting:ECH42/EAF42/EL41/AZ41/EM34
Schaalverlichting:2 x 6,3 Volt 0,3 A
Bediening:Draaiknoppen aan voorzijde v.l.n.r. voor : Toonregeling, Netschakelaar/Volume, Afstemming, Golfbereikschakelaar
Voedingsspanning:220 Volt Wisselstroom
Antenne:Extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. (5 Ohm)
Maten (H x B x D):26 x 48 x 23 cm

Gewicht:circa 5 kg
Kast:Hout, licht gelakt met donkere noten bovenkant en randen.
Bijzonderheden:Zelfbouwtoestel: bouwbeschrijving E7
Typenummers componenten:Voeding: Amroh P120D, Uitgangstrafo Muvolett 7045, H.F.Spoeleenheid type 148, m.f.trafo’s MuCore 91 en 92, Smoorspoel: Muvolett 6006
Collectienummer:
status:
02
In de collectie