Amroh "Fidelio"

Amroh "Fidelio"

AMROH heeft als geen ander bijgedragen aan de zelfbouw van radio’s, versterkers, etc. De elektronicacursussen door Dr. Blan en de tijdschriften Radio Bulletin, Radio Blan en Electronica ABC waren een bron van inspiratie voor radioamateurs. Vele jongens en vaders bouwen aan de hand van de AMROH- en Muiderkring beschrijvingen een nieuwe radio of versterker en nemen de soldeerbout (en het AMROH piramide-soldeer)  ter hand.

Onderdeel van het enorme bouwassortiment van AMROH waren ook versterkers. Die zijn er in vele vormen en onder eveneens vele benamingen geweest. Een van deze producten was de “Fidelio”. Van de Fidelio bestaan twee versies: die uit 1958 en een uit 1966. Die laatste heeft een modernere vormgeving maar de buizenbezetting is gelijk. De versterker is een onderdeel van de WW (Werkelijkheid Weergave - een goede Nederlandse vertaling van het Engelse Hi-Fi) schakelserie uit oktober 1958.

Het is een versterker met 4 omschakelbare ingangskanalen, 10 Watt uitgangsvermogen bij een vervorming van 0,8% en een frequentiekarakteristiek die liep van 20 tot 50.000 Hz. (Het vlakke deel van de frequentiekarakteristiek liep tot ongeveer 12 kHz). Er was de mogelijkheid een magnetische pick-up (die een lagere output heeft dan de gangbare kristal pick-up) aan te sluiten via een apart in te bouwen transistor voorversterkertje.

De buizenbezetting bestaat uit ECC83/ ECC85/ EL84/ EL 84/ 5Y3GT. Alternatief is een buizenbezetting bestaande uit 12XA7/ 6AK8/ 6BQ5/ 6BQ5 en 5Y3GT. De dubbeltriode ECC83 dient als voorversterker en hierin is de klankregeling opgenomen. De dubbeltriode ECC85 dient als versterker en fasedraaier t.b.v. de balanseindtrap met 2 x EL 84. De 5Y3GT is de gelijkrichter. Een volledige beschrijving van de schakeling staat in de bouwbeschrijving, die vind je  hier.

Het was in die tijd best wel een aantrekkelijk ontwerp. 10 Watt (18 Watt piek) met in die tijd moderne buizen, een uitgekiende toonregeling en diverse ingangen afgestemd op de aan te sluiten signaalbron.

Het werd verkregen bij een VERON verkoping in 1997. Zeer vervuild, vooral inwendig met plaatselijke roestvorming. Niet originele entree’s

Reparaties

Reparaties

  • In het verleden is er wat aan gerepareerd/geconserveerd. Daarvan is geen verslag bewaard gebleven. Zou uitgekast moeten worden en volgens nieuwere inzichten gerestaureerd moet worden. Is ook een gelegenheid om foto’s van het inwendige te maken.

Toestand na Reparaties

  • Status 1998: Is weer werkend.

 

Achterkant open

Detail links

Voorkant

Detail midden

 

Achterkant

Detail rechts

Karakteristieken

Merk:AMROH
Type:"Fidelio"
Serienummer:geen
Bouwjaar:1958
Frequentiebereiken:20 Hz - 12 kHz) Audio versterker
Middenfrequentie:n.v.t.
Buizenbezetting:ECC83/ ECC85/ EL84/ EL84/ 5Y3GT
Schaalverlichting:geen
Bediening:Draaiknoppen voor: v.l.n.r.: Keuze Mic/ P.U./ Radio/ Rec., Volume, Bass, Treble/Netschakelaar
Voedingsspanning:110/ 127/ 220 Volt wisselstroom
Antenne:n.v.t.
Externe Aansluitingen:Origineel: 2 x Luidspreker (entree) 3 x Coax (B&L) voor Radio, Pick-up en microfoon, 1 x onbekend voor bandreorder, 1 x Octal t.b.v. externe voedingsspanning.
Maten (H x B x D):17 x 38 x 17
Gewicht:
Kast:Metaal, grijs gespoten met groen front
Bijzonderheden:Versterker mono met balanseindtrap. 10 Watt. Onderdeel van de “WW Schakelserie”
Typenummers componenten:Voedingstrafo P 141. Uitgangstrafo U 73. Zie verder bouwbeschrijving
Collectienummer:
status:
1
In de collectie