Siera S 53A

De Siera S53A is een toestel uit 1938/1939. Het is geproduceerd door Siera, een Belgisch radiomerk waarvan alle aandelen na 1936 in het bezit van Philips zijn.

Het is een mooi uitgevoerd toestel dat is voorzien van druktoetsen en handmatige afstemming. Het heeft een gefineerde houten kast, met drie kleuren: heel donkerbruin aan de bovenkant, lichter bruin aan de zijkanten en de voet, en verder lichte houtkleur.

Voorzien van Lange-, midden- en korte golf. Knoppen aan de zijkanten voor: VOLUME/AAN/UIT, GOLFLENGTE, TOON en AFSTEMMING. De toonregeling is gekoppeld aan variabele bandbreedte.

Het is een voor die tijd vrij luxe radio.

De toestand waarin het toestel verkeert kan als volgt worden samengevat:

Uitwendig:  Geen achterwand, serviceluikje en de z.g.n. veiligheidscontact met het netsnoer ontbreekt. De lak van de kast is met name aan de bovenzijde sterk beschadigd, aan de zijkanten minder. Het luidsprekerdoek is oud maar gaaf. Knop van de toonregeling zit vast. De stationsnamenschaal is gaaf. Er ontbreekt één knop.

Inwendig: Het drukknopmechanisme werkt moeizaam. De vierkante opzetstukjes ontbreken op één na. De eindbuis EBL 1 is vervangen door een EBL 21 op verlengde buisvoet. Het inwendige is verder compleet, enigszins vuil en plaatselijk licht gecorrodeerd. De uitgangstrafo is recent doorgemeten en lijkt in orde

Gezocht, want niet zelf te produceren onderdelen: de achterwand, de netstekker, veiligheidscontact met het netsnoer, de opzetstukjes voor de druktoetsen.

Deze radio bevindt zich al sinds 2002 in mijn collectie en wacht nog op restauratie. Het is afkomstig van een kringloopwinkel en als “bijvangst” samen met de Erres KY750 aangeschaft. Zie verder de bijgaande foto’s.

Achterkant open. Let op de EBL 21

Onderkant. Nog orgineel

 

 

Drukknoppen. Er missen 7 dopjes

Bovenkant kast

Stationsnamenschaal

Zijkant rechts met slijtplekken