Philips B5X99T

De Philips B5X99T is een transistorradio als zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen: hij oogt als een buizenradio. Kijk je naar de achterkant, dan zie je dat die geheel gesloten is, geen ventilatiegaatjes.

Er is niet voorzien in een netvoeding: door het afnemen van de achterzijde bereik je een batterijhouder die eenvoudig is uit te nemen en gevuld moet worden met 6 stuks 1,5 Volt D-Cellen.

Dit type radio wordt ook wel eens een “schippersradio” genoemd. Het is geen echte communicatieontvanger, hij is alleen geschikt voor AM. Te gebruiken om aan boord naar de normale omroep te luisteren. Dat kan op de Langegolf, Middengolf, Visserijband (KG4 - hier “Trawler Band” en Ondas Pesqueras" genoemd) en drie Kortegolf banden (KG1 - KG3) van 13,6 tot 75 meter (22 - 4 MHz). Opmerkelijk is het ontbreken van de FM band: kennelijk ging de ontwerper er van uit dat door de beperkte reikwijdte van een FM zender er tijdens het varen onnodig vaak van zender moest worden gewisseld, of dat er op zee helemaal geen ontvangst mogelijk was. Er kan ook nog een platenspeler op aangesloten worden.

Ontvangst op LG en MG via de ingebouwde (vrij grote, circa 20 cm lange) ) ferrietantenne, voor de overige bereiken is een raamantenne ingebouwd. Aan de achterzijde kan een externe antenne en aarde worden aangesloten. Het toestel is behoorlijk gevoelig: wel zijn op de korte golf en bij sterke signalen en zeker bij gebruik van een buitenantenne oversturing en spiegelfrequenties te horen.

Op het front is hiervoor een druktoets “Lokaal” aangebracht: deze dempt de antennekring met een weerstand van 120 Ohm en vermindert daarmee de ontvangstgevoeligheid.

Het is een leuk toestel om eens mee naar buiten te nemen naar een storingsarme omgeving.. Je schrikt hoe de ether thuis verziekt is: hoezo electrosmog?

Transistoren: OC170 in de mengtrap, 2 x OC45 in de 2-traps middenfrequent versterker, diode OA79 als detector, 2 x OC75 in de laagfrequent versterker, 2 x OC72 als balanseindtrap.

Het toestel klinkt best wel goed door de ruime kast en de vrij grote luidspreker. Het stroomverbruik bedraagt circa 15 mA (zonder signaal, dus in rust). Afhankelijk van het volume neemt het stroomverbruik uiteraard toe - toch is het geen batterijenslurper.

Mijn B5X99T werd in 2003 bij een kringloopwinkel aangeschaft, in goede staat en zonder batterijen. Alleen had een verdwaasde geest met zwarte viltstift op de achterzijde een nummer en een prijs vermeld: dat was gelijk een reden om niet de gevraagde prijs te betalen.

Reparaties

Reparaties: 2003

  • Batterijhouder vertoonde sporen van corrosie, gelukkig niet ernstig. gereinigd en ingevet met vaseline.
  • Bij voorzichtig testen bleek de mengtransistor OC 170 bleek volledig in geleiding te zijn. Uitgesoldeerd en gemeten met (analoge) universeelmeter, bleek afgezien van vrij lage weerstand tussen collector en emitter heel te zijn en te reageren op aansturing door universeelmeter. Bij volle spanning echter volledig in geleiding. Versleten dus?. Vervangen door AF116. Toestel werkte daarna, gecontroleerd en verder niets aan hoeven doen.
  • Schakelcontacten schoongemaakt met contactspray.
  • De kast gepolijst, na eerst voorzichtig met terpentine te hebben gereinigd, deze was plaatselijk hardnekkig vet. Verder geen krassen of beschadigingen.

Toestand na Reparatie

  • Status 2003: Toestel oogt weer als nieuw en speelt uitstekend. Op de Kortegolf wijkt de schaal op sommige plekken iets af.
  • Batterijen geplaatst en aan de buitenkant van het toestel een labeltje gehangen met het woord “let op: batterijen” en de datum.

Achterzijde open

 

Batterijhouder

m.f. transistor en typenummer

Achterzijde gesloten: niet mooi, wel effectief

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:B5X99T
Serienummer:18387
Bouwjaar:1959
Frequentiebereiken:MG/LG/KG1(13,4-22 MHz)KG2(8,1-13,4 MHz)KG3(4-8,1 MHz)KG4(1,62-4 MHz)
Middenfrequentie:452 kHz
Transistorenbezetting:OC170 (AF116)/ 2 x OC45, 2 x OC75, 2 x OC72, diode OA79
Schaalverlichting:2 x 8041 D - 00
Bediening:Druktoetsen voor LG/MG/KG1/KG2/KG3/KG4, Draaiknoppen voor Volume, Afstemming, Toonregeling.
Drukknoppen voor: Aan/Uit, Schaalverlichting, Grammofoon, Spraak/muziek,/ Lokaal
Voedingsspanning:9 Volt. 6 x 1,5 Volt - D-cel
Antenne:intern (ferrietantenne en loopantenne) en extern
Externe Aansluitingen:Antenne en Grammofoon
Maten (H x B x D):circa 34 x 54x 23cm
Gewicht:circa 3 kg
Kast:Hout, donker. Lichte kunststof sierlijst
Bijzonderheden:Transistorradio met uiterlijk van buizenradio. zgn. “schippersradio”
Typenummers componenten:Luidspreker: AD 3690 Y
Collectienummer:
status:
74
In de collectie